•  
  •  

 

 

Занимание по интереси Фолклорни празници 1 клас

1. На 15.12.2016 г. от 16.30 часа заедно с няколко майки децата изработиха автентични сурвакници. С  12  от тях участвахме  в конкурса, организиран от Центъра за работа с деца. Две деца  от нашата  група по фолклор  бяха класирани и поканени на коледен концерт, на който ги наградиха и им връчиха грамоти.

 

2.  На 21.12.2016 г.от 12.00 часа, (а и през следващите дни) първокласниците - момчета, облечени в коледарски костюми, с геги, калпачета и торбички и момичетата - сурвакарчета  с автентични сурвакници, показаха два обичая  -  Коледуване и Сурвакане  в 15 класни стаи. С песни, благопожелания и наричания те поздравиха ръководството, учителите и учениците  по случай  настъпващите празници.

 

3. На 22.12.2016 г. от 16.30 часа  пред родителите представихме спектакъл в три действия - Подготовката на празничната Бъдни вечер с  постните ястия, камината с бъдника, питата с  парата  и елхата; Посрещане на коледарчетата, избиране на четник, весели коледарски песни за всеки член от семейството; Сурвакарчетата, с много песни, благопожелания  за здраве, спор и берекет за цялото семейство през Новата година.

 

4. На 1.03.2017 г. от 16.30 часа първокласниците посрещнаха Баба Марта. В присъствието на всички родители децата разказаха много легенди за Малък и Голям Сечко и за тяхната сестра. Много песни, гатанки и весели закачки, докато дойде Баба Марта. Тя разказа на децата  легендата за мартеницата - как е създадена, за хан Аспарух и сестра му Хуба. Много мартенички, изработени предния ден от децата, бяха раздадени на всички присъстващи.

 

5. На 09.03.2017 г. от 16.30 часа направихме "Осмомартенска седянка". В присъствието на майките представихме как са се правели някога седенките, какво са правели момите, (с хурка, вретено, куки за плетене), с много песни, скороговорки, закачки, гатанки, пословици за трудолюбието и мързела, за момците и техния труд.

 

6. На 06.04.2017 г. от 18.30 часа показахме на родителите обичая Лазаруване. Драматизирахме момента, когато са посрещани момите - лазарки във всяка къща. Те носели със себе си много радост и веселие, благопожелания за всеки член на семейството: за малко детенце, за мома, за ерген... Изпълихме много лазарски  песни, много танци, много благопожелания за здраве и берекет. Лазарките получиха много яйца, които предния ден боядисахме в клас.

 

Ръководител: Динка Михалева

 

Информация

 

  

Контакти